Adress
kjell_6882.jpg
Idékonsulten
Kjell Holmstrand
Turistvägen 717
S-794 93 ORSA

Telefon 0250 - 55 0123
Mobil 070 - 62 84 836


Epost holmstrand.kjell(snabela)cleanmail.se
Räknare
Denna sida idag
Totalt: 1
unika: 1

Denna sidan någonsin...
Totalt: 12383
unika: 8968

Webbplats...
Totalt: 22164
unika: 11349
onsdag 26 januari 2011
Hela historien om Bävern

Hela historien om min maskin Bävern

Det hela började för länge sedan med en annons i en tidning om en liten banddriven skotare.

Det skulle vara demonstrationsdag  en lördag och jag åkte dit och tyckte att den verkade smidig och snabb i terrängen. Fick börja som återförsäljare. Det började bra och jag sålde  maskiner och servade dessa under 5 år. Efter en tid visade sig problemen. Maskinen hade en hel del svagheter. Idén var god men utförandet var bedrövligt, det var då jag lärde mig svetsa.

Företaget som tillverkade maskinen döpte vi återförsäljare om till ”Dårhuset”, ett tag var vi tiotalet återförsäljare i landet men på slutet var det bara jag och en till. Jag gav upp när han som ägde firman blåste mig på en uppfinning till maskinen och en leverans för 12,000:-.

På min egen maskin byggde jag om både axlar, bandmatta och boggie så det höll. Det var från allt detta byggande och alla demonstrationsdagar, mässor och allt snack med tillverkare, försäljare och kunder som idén föddes om FLEXBOGGIE och om en ny maskinkonstruktion.

Allt som jag kunde ta reda på av Skogshögskolans professorer och rapporter tog jag rätt på. Ritade och räknade, for runt på många ELMIA Wood med kamera, måttband och skutmått, dokumenterat allt av som kunde vara till nytta.

Under denna tid så hade vi i Orsa en aktiv uppfinnarförening där jag blev bekant med min mentor, i denna idé, Bertil Agdur, en fantastisk man och stor uppfinnare tyvärr inte längre i livet.


baver_5370.jpg
Bävern som skalenlig modell

Vem var han då Bertil Agdur?

Han var Teknikhöjdens skapare, hade varit professor på KTH, chef för STU numera NUTEK han har utvecklat mikrougnen som finns i nästan alla hem, han gjorde uppfinningar till USA.s flygvapen så planen kunde landa i mörker, drivit patentbyrå  och mycket mer.

Han hjälpte mig både ekonomiskt och tekniskt när jag skulle bygga modellen. Hade den här idén varit dålig så hade jag fått reda på det av honom samma dag. Han hade ett enormt nätverk av kontakter över hela världen, kunde ringa vart som helst och ta reda på vad som helst.

Nu är läget det, att jag är 61 år. Jag bor på egen och betald skogsgård, ekonomiskt behöver inte jag göra något mer än rulla tummarna om jag inte vill den tid jag har kvar av detta livet. Men jag är inte nöjd med sitta i parken och mata duvor, vill att det skall bli något mer än en gravsten efter mig. Det är därför jag vill att maskinen Bävern skall bli byggd och jobba i Sveriges skogar.

Min tanke är att tillsammans med andra bygga en maskin som till att börja med får tjäna som prototyp. Därefter kan flera maskiner byggas och utvecklas med olika utrustning beroende på folks intresse.

Jag tror på min maskin och på att den kan komma till stor nytta för dem som vill bedriva ett skonsamt skogsbruk, jämfört med dagens storskaliga teknik.

Därför är min tanke den att man bildar en förening gemensamt. En förening som sedan bygger maskinen och som sedan hyr ut den till varandra eller utomstående. För de pengar som maskinen tjänar in kan man sedan bygga fler maskiner.

En välskött skog som är optimal i tillväxt och utan skador på mark och träd är värdefullt för nästa generation och något att vara stolt över.

Vänliga hälsningar från

Kjell Holmstrand

Postad av webbmaster den onsdag 26 januari 2011 - 11:01:08 | |utskriftsvänlig Skapa pdf av detta nyhetsobjekt
Online
Gäster: 2, Medlemmar: 0 ...

flest online någonsin: 101
(Medlemmar: 0, Gäster: 101) den 02 aug : 04:53

Medlemmar: 2
Nyaste medlemmen: Kjell
Välkommen till framtiden!

myrstack_4890.jpg

Välkommen  till framtiden!

Vi skall här presentera morgondagens skogvårdsmaskin
eller multimaskin, även berätta om föreningen Myrstacken.
Om andelar, om olika sätta att arbeta,  om nätverket.

Om  utvecklingsgrenar i framtiden.


Baver_5378.jpg
  1. Den här maskinen är konstruerad  för att vara omöjlig att konkurrera ut, varför?
  2. Den är byggd med så låg tillverkningskostnad som möjligt redan på ritbordet.
  3. Den har ett systemtänkande som gör att den kan kombineras med olika utrustningar i oändlighet.
  4. Den byggs om till annat uppdrag på några timmar. Även verksamhet utanför skogsbruket kan ha nytta av maskinen.
  5. Den stora arbetsuppgiften är och förblir röjgallring och första gallring där har skogsägaren har möjligheten till bättre trädval och mindre skador och vägförluster

Med en skonsam och smidig beståndsgående maskin så blir det större framtida vinster.
Med tanke på framtiden när vi skall tillverka trädiesel av skogsavfallet så förstår envar att det handlar om stora mängder, tre kilo trä ger en liter skogsdiesel enligt beräkning.


Hur skall vi då arbeta ?

Skapandet av den ekonomiska föreningen Myrstacken som äger maskinerna och där den som vill vara med på två sätt dels som enkel medlem med möjlighet till forumet på internet.

Man betalar bara årsavgiften 300 :-
nästa steg är att köpa andelar i föreningen 5000:- per andel som då växer när fler maskiner kommer i arbete.

När andelens värde har fördubblats så delas den i två, förökningen av andelar kommer framledes att öka i allt snabbare takt, har Du haft kaninfarm, man börjar med två , efter en tid har man väldigt många.

Ett bättre sätt att få pengar att växa än aktiefonder, är det någon som blivit rik på aktiefonder?. 

Tyvärr vet vi redan svaret, att få en mindre del av en mindre del för en mindre risk är detsamma som nästan ingenting, men banken tar  sina avgifter fullt ut. Du är förlorare,  banken  vinner hela tiden mer än du.

Vad är risken här då?
Kan du upptäcka någon, vi kan det inte.
Att bygga en enkel traktor i vanligt stål med vanliga standardkomponenter som finns överallt.

Att leva på skogsbruk som är Sveriges största exportdel, trävaror och papper är störst, men det finns många fler produkter från skogen för att nämna några, krut , tyg och glass. 

Tror du att detta kommer att försvinna som har funnits i hundratals år?

Du får en direkt avkasting av ditt kapital beroende hur mycket du satsat och på tiden maskinerna har arbetat. En enkel procenträkning handlar det om.

Andelarnas värde är balansräkningens högra sida  och visas vart år.


Av de pengar som maskinerna arbetar in skall 60% gå till att bygga och serva maskiner för, övriga 40% delas upp, 15 % går till andelarna,  22% till nätverkarna och 3% till uppfinnaren.

Sedan är det föreningens uppgift att sätta ett marknadsmässigt pris på verksamheten för bästa avkasting.

Endast fysiska personer kan vara med i föreningen, en medlem en röst.

Antalet andelar kommer att begränsas i framtiden, när verksamheten står på egna ben finns det ingen anledning att sälja fler andelar.
Är intresserad av det här nu?,  maskin nr 1 är redan under byggnad.

Hör av dig till uppfinnaren Kjell Holmstrand.
Denna sajt drivs av Kjell Holmstrand/Kallmora Orsa